Dades de l'espai

Nom: Espai Natura Muntanya d’Alinyà

Any d’adquisició: 1999

Superfície: 5.352,13 ha.

Localització: Fígols i Alinyà (Alt Urgell)

Coordenades GPS:
  E01º25’22,8’’ N42º10’49,1’’


Gestió: Fundació Catalunya-La Pedrera.

Figures de protecció:
      
  • Espai inclòs en l’Espai d’Interès Natural Serres d’Odèn - Port del Comte.
  •   
  • Reserva Nacional de Caça del Cadí.
  •   
  • Espai inclòs en la Xarxa Natura 2000.

 

 

Presentació

La muntanya d’Alinyà és un espai natural protegit que es troba al Prepirineu català, a la comarca de l’Alt Urgell, i a poc més de dues hores de Barcelona. Aquest espai té una superfície de més de 5.000 ha i des del 1999 és propietat de la Fundació Catalunya-La Pedrera, esdevenint la reserva privada més gran de Catalunya.

El medi natural de la Muntanya d’Alinyà és extremadament ric i variat, en bona part gràcies al seu relleu accidentat, a una considerable variació altitudinal i a la seva especial localització geogràfica, de manera que en una distància relativament reduïda es pot passar dels ambients mediterranis als prats subalpins. 

La fauna vertebrada és un bon indicador de l‘estat de conservació de tot aquest espai. S’hi localitzen espècies de caire forestal, com el gall fer o el picot negre, i altres més pròpies d’ambients rupícoles, de pastures i d’ambients fluvials. És un dels pocs llocs on es poden observar amb facilitat les quatre espècies de voltors europeus. La diversitat d'invertebrats també és molt elevada, només de lepidòpters s’hi han citat més de 700 espècies.

La Fundació Catalunya-La Pedrera gestiona aquest espai promovent la conservació dels seus valors naturals, paisatgístics i històrics, la sostenibilitat de les pràctiques agrícoles, ramaderes i forestals que hi tenen lloc, el desenvolupament de la recerca i l’establiment d’un model d’ús públic respectuós amb el medi i capaç de valorar els usos tradicionals que hi tenen lloc.

Amb l’objectiu de desenvolupar la recerca, contribuir a la millora de la gestió d’aquest espai i transmetre els resultats obtinguts al conjunt de la societat, la Fundació Catalunya-La Pedrera i la Universitat Autònoma de Barcelona, a través de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals i la Facultat de Ciències, han creat el Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà.

El Campus de Ciències Ambientals i de la Terra de la Muntanya d’Alinyà és el marc ideal per a la promoció de la recerca i la realització de pràctiques de camp, treballs de fi de grau i estudis de postgrau de la UAB que tinguin relació amb el medi ambient, tant de l'àmbit científic com humanístic. Aquest Campus posa a disposició dels estudiants i investigadors de la UAB i dels centres de recerca que hi estan adscrits, diversos equipaments per a que puguin desenvolupar els seus treballs de recerca i serveis d’allotjament, restauració i transport en condicions especials.

De l’organització de l’activitat en aquest Campus en queda encarregat l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, ICTA-UAB.

© 2008 ICTA - Universitat Autònoma de Barcelona - Tots els drets reservats